top of page
  • Foto van schrijverAowajoy

Is er meer tussen Hemel en Aarde?
Al mijn hele leven wist ik dat er meer was tussen Hemel en Aarde dan ik met mijn vijf menselijke zintuigen kon waarnemen. Ik sprak er alleen met niemand over tot op een avond.

 

Het is 1974 en ik zit achterop de fiets bij mijn a.s. eerste echtgenoot. We zijn op weg naar de Movies, een bioscoop in Amsterdam.

Halverwege riep ik vanaf de bagagedrager: ‘denk jij ook dat er meer is tussen Hemel en Aarde?’

‘Wat bedoel je?’ klonk er argwanend.

‘Nou, gewoon, dat er meer is dan alleen deze planeet en wat wij kunnen zien.’

‘Je bedoelt een God?’

‘Nou ja, God, gewoon meer dan wij kunnen zien.’

‘Belachelijk! Het is heel simpel wat je ziet is wat er is. Meer niet.’

‘Dus jij denkt dat als je doodgaat, je voor eeuwig verdwijnt?’

‘Ja, natuurlijk! Geloven is voor de dommen. Ik laat mij niet voor de gek houden en ga al helemaal niet bidden naar iets wat niet bestaat. Ik hoop toch werkelijk dat jij niet zo stom bent om daar in te trappen want als dat zo is, ben je niet goed wijs.’

Nu hield ik er niet van om voor dom aangezien te worden, dus heb ik twaalf jaar lang mijn kaken op elkaar gehouden en toen verliet ik nummer een.

 

Echtgenoot nummer twee was anders, heel anders. Hij zag engelen en nog wel engelen die hem de weg wezen door licht te spugen als hij weer eens psychotisch was, en daardoor aan het zwerven. Als hij na een poosje weer opdook, meestal met de hulp van politie, was hij druk in de weer met de bijbel en verkondigde aan iedereen dat God echt bestond. Dat terwijl hij in een moslimomgeving was opgegroeid,.

‘Joycie,’ zei hij dan, ‘je moet ook weer in God geloven, net als pa en ma.’

Tja, ga maar eens op commando geloven, dat valt niet mee.

Hij bleef nooit lang zo vredelievend, en daarom verliet ik ook hem weer.

 

Omdat mijn leven nogal chaotisch verliep en ik grote moeite had mijn richting en vooral mijn levensdoel te vinden, zocht ik naar een weg om meer grip op mijn leven te krijgen en wat is daar beter geschikt voor dan orakels? Ik koos de I Tjing en dook er diep in. Ik begreep de taal en vooral de symboliek ervan vrij snel. Ik raadpleegde de I Tjing voor van alles en nog wat om voor mijzelf een beter leven met meer grip erop te creëren. Met regelmaat kreeg ik het antwoord: het grote geluk komt eraan. Na verloop van tijd concludeerde ik dat het geluk kennelijk de weg kwijt was en begon een ander soort vragen te stellen.

 

Er waren vragen waar de I Tjing geen bevredigend antwoord op had. Vragen als wat doe ik hier? Wat is de zin van alles? Wie ben ik eigenlijk? Op zoek naar antwoorden besloot ik om mij bezig te gaan houden met mijn intuïtieve ontwikkeling. Ik meldde mij aan voor een basiscursus, kreeg met regelmaat een reading van mijn medestudenten en had een eindeloze honger naar meer. Cursus op cursus volgde, en ik ging naar alles en iedereen toe die meer zag en hoorde dan met de vijf menselijke zintuigen, of dit althans beweerde, en groeide in mijn overtuiging dat er zoveel meer was, en ook dat ik het allemaal zelf wilde ervaren zonder tussenkomst van mediums, astrologen, tarotisten  en noem maar op.

 

Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met ayahuasca en hier heb ik iets te lang mijn tent opgeslagen, kan ik achteraf wel vaststellen. Bij elkaar heb ik aan ongeveer honderd ceremonies meegedaan en ook zelf mensen begeleid. Ik heb fantastische dingen meegemaakt, zoveel gezien wat niet met de menselijke ogen is waar te nemen, en zoveel inzichten en healing gekregen, ongelooflijk. Wat het ook opleverde waren prachtige verhalen, die ik nauwgezet heb opgeschreven. Ik hoorde in deze periode ook voor het eerst De Stem (meer daarover in Het Verhaal van duizend levens. Ga ik nu lekker niet verklappen!) Ayahuasca paste bij mij, en resoneerde met vorige levens als sjamaan, als medicijnvrouw of man.

 

En toen? Toen kwam ik in aanraking met niet aardse wezens die niet in fysieke vorm aanwezig waren, zoals geascendeerde meesters, gidsen, vorige levens en uiteindelijk mijn geliefde en leerde met hen te communiceren.

 

En toen en toen nog zoveel meer, en zoveel verhalen. Nog even geduld dan kun je in Het Verhaal van duizend levens duiken en wie weet gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor mijn nieuwsbrief.

 

21 januari 2024

Aowajoy

 


©-2024-Joy Ligteringen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page